Gümüşhane Haber
HV
29 MART Cuma 11:43

Karabük, 3 Nisan’ın Sanayi Günü Olarak Kutlanmasını İstedi

Karabük sivil toplum kuruluşları, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atıldığı tarih olan 3 Nisan’ın ülke çapında “Sanayi Günü” olarak kutlanmasını istiyor. Karabük Belediye Meclisi, TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Karabük Belediye Meclis Üyesi Fatih Çapraz’ın önergesi üzerine konuyla ilgili bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması için oy birliği ile tavsiye kararı aldı

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-12-2022 17:29   Güncelleme : 15-12-2022 17:29
Karabük, 3 Nisan’ın Sanayi Günü Olarak Kutlanmasını İstedi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, 3 Nisan tarihinin ülke çapında “Sanayi Günü” olarak kutlanması için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gerçekleştirdikleri ziyaretler esnasında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank nezdinde konuyla ilgili girişimlerde bulunan TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Karabük Belediye Meclis Üyesi Fatih Çapraz, son meclis toplantısında da konuyla ilgili bir önerge verdi.

Çapraz önergesinde şu görüşlere yer verdi; “Karabük “Fabrikalar Kuran Kent” ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir A.Ş.) ise “Fabrikalar Kuran Fabrika” unvanlarıyla 1937’de Türkiye’nin ilk ağır entegre sınaisinin temel taşıdır. Kardemir büyüdükçe Karabük büyümüş modern bir “Cumhuriyet Kenti” olmuş, başta teknik eğitim olmak üzere tüm Türkiye’ye ustalar, mühendisler ve her alanda başarılarından söz edilen benzersiz insan kaynağını yetiştirmiştir.

Malumunuz, ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 tarihinde temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük’ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun Demir Çeliğin, Ereğli Demir Çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu, Türkiye yüzyılı projesi ve ihracat hedeflerininde simgesi bir gün olacağından dolayı, 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılmasında ve tescillenmesinde fayda vardır.

3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve kutlanması için Muhtarlar Derneğimiz, Emekliler Cemiyetimiz, Esnaf Odalarımız ve Karabük Ticaret ve Sanayi odamız destek vermektedir. Karabük Belediye Meclisi olarak tavsiye niteliğinde karar alır ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımızdan bu konuda Sayın Başkanımız destek isterse, bu istirhamımızın kabul göreceği inancını taşımaktayım.”

Çapraz’ın önergesi tüm siyasi partilerin oy birliği ile meclisten geçerken, Karabük Belediye Meclisi; “3 Nisan gününün ülkemizde “3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ”nün ulusal gün olarak tescil edilmesi ve kutlanması için tavsiye kararı alınmasına, Karabük Valiliği, Karabük Belediye Başkanlığı, Karabük Ticaret ve Sanayi odası Başkanlığı, Karabük Haddeciler Derneği ve diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket ederek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ”nün ulusal gün olarak tescil edilmesi için müraacat edilmesine…” şeklinde karar aldı.

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Ülkemizde birçok meslek örgütünün ve sivil toplum kuruluşunun kutladığı bir gün varken, sanayicilerimizin kutladığı bir gün yok. Ülkemizde şayet bir sanayi günü kutlanacaksa buna da en çok 3 Nisan yakışır. Çünkü 3 Nisan’da yalnızca Karabük’ümüzün ve Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelleri değil, tüm ülke sanayisinin temelleri atılmıştır. Karabük Demir Çelik Fabrikaları yalnızca Karabük’ü inşa etmemiş, ülkemiz genelindeki birçok sanayi kuruluşumuzun da kuruluşunu üstlenmiştir. Belediye Meclisimizin aldığı karar doğrultusunda milletvekillerimizle birlikte 3 Nisan tarihinin ülkemizde “Sanayi Günü” olarak kutlanması için bakanlık ve hükümet nezdinde girişimlerde bulunacağız” dedi.

 

AdminAdmin

YORUMLAR